Újságcikkek

Dunakeszi Polgár – városi magazin – 2008 augusztus

 

A lélek és a szellem energiája

Horpácsi Miklósné önvallomása

Download
A lélek és a szellem energiája
@dkeszi_polgár+2008.08.pdf
Adobe Acrobat Dokument 155.5 KB

Dunakanyar Régió – 2012 február - /8old.

"... egy különleges galéria története"

 

DunakanyarRégió_2012_XIV_03
DunakanyarRégió_2012_XIV_03

GÁRDONYI GALÉRIA EMLÉKTÁBLA

A Fillér utca 12-es szám alatt találjuk a Gárdonyi Galériát. A Gárdonyi Galéria a 201. sz. Gárdonyi Géza Szakmunkásképző Intézetéből indult útjára. Jelenleg a Fillér utca 12-es szám alatt egy társasház garázsa ad neki otthont. Tulajdonosa, Horpácsi Miklósné Horváth Emília. A galériát 1986-ban alapították, az első kiállítás Váci György az Országház könyvkötő mesterének a munkáit mutatta be. Ameddig a galéria a szakmunkásképzőben üzemelt, az intézet diákjai önkéntes munkával segítették a kiállítások megrendezését. Az eddig eltelt negyedszázad során több jeles művész alkotásai megfordultak a galériában, amelynek kiállítói köre európai kitekintésű. A teljesség igénye nélkül: Szabó Iván szobrászművész, Szász Endre grafikusművész, Losonci Lilla festőművész, Esteban Fekete festőművész, Tóth Antal „Tónió” grafikusművész, Salamon György festőművész, Pascalau Mariana festőművész. A galéria évente egy-két kiállítás megrendezését vállalja. A házfalon emléktábla található. Az emléktábla szövege: "Gárdonyi Géza Galéria közadakozásból alapítva 1986."

 

 

Adatbázis Dunakeszi Kölcsey Ferenc könyvtár

Közzététel időpontja: 2018. november 20. 10:24

GÁRDONYI GALÉRIA

A Gárdonyi Galéria a 201. sz. Gárdonyi Géza Szakmunkásképző Intézetéből indult útjára. Jelenleg a Fillér utca 12-es szám alatt egy társasház garázsa ad neki otthont. Tulajdonosa, Horpácsi Miklósné Horváth Emília. A galériát 1986-ban alapították, az első kiállítás Váci György az Országház könyvkötő mesterének a munkáit mutatta be. Ameddig a galéria a szakmunkásképzőben üzemelt, az intézet diákjai önkéntes munkával segítették a kiállítások megrendezését. Az eddig eltelt negyedszázad során több jeles művész alkotásai megfordultak a galériában, amelynek kiállítói köre európai kitekintésű. A teljesség igénye nélkül: Szabó Iván szobrászművész, Szász Endre grafikusművész, Losonci Lilla festőművész, Esteban Fekete festőművész, Tóth Antal „Tónió” grafikusművész, Salamon György festőművész, Pascalau Mariana festőművész. A galéria évente egy-két kiállítás megrendezését vállalja.

 

 

Adatbázis Dunakeszi Kölcsey Ferenc könyvtár

Közzététel időpontja: 2018. november 20. 12:54


ZENE ÉS KÉPZŐMŰVÉSZET GALÉRIA

A Zene és képzőművészet Galéria a Farkas Ferenc Alapfokú Művelődési Intézmény időszaki galériája, amely első sorban azt a célt szolgálja, hogy az intézményben tanul diákok megismerkedjenek a hazai képzőművészettel és zenei élettel. Az első kiállítás 1994-ben volt, amelyen Madarassy István ötvös- szobrászművész rézalkotásait mutatták be. A tárlatot Gyurkovics Tibor író nyitotta meg. Az intézménynek évente átlag három kiállítás megrendezésére van lehetősége. 2011 nyaráig összesen eddig 49 kiállítást rendeztek, minden esetben hangversennyel együtt. Innen az elnevezés is: „Zene és képzőművészet”. Az évi 3 alkalom közül az egyik a Dunakeszi Művészeti Napok keretében novemberben kerül megrendezésre. Ilyenkor mindig a már híres, ismert művészeket hívnak meg. Májusban a „magyar fotózás hónapjá”- ban fotókiállítást rendeznek. A harmadik alkalommal fiatal „kezdő” még a nagyközönség által nem nagyon ismert művészeknek adnak lehetőséget a bemutatkozásra. Ilyenkor a zeneművész, zeneművészek is fiatalok. A kiállítás anyaga a májusi fotókiállításon kívül nem kötött. Természetesen a helyszín ( a hangversenyterem ) behatárolja a kiállítható alkotásokat, mivel csak a falra feltehető műveket tudnak bemutatni. A teljesség igénye nélkül a következő műfajokkal találkozhatott itt a közönség: festmény, grafika, karikatúra, fotó, linometszet, rézkarc, porcelán, réz, tűzzománc, textil, gobelin. Néhány név az eddig kiállítók közül a teljesség igénye nélkül: Madarassy István, Tenk László, Gyulai Líviusz, Szilárd Klára, Kádár János Miklós, Gross Arnold, Németh József, Gink Károly, Hemző Károly, Szuppán Irén és Tónió. Mindenképpen meg kell említeni Gyurkovics Tibor, Tóth József (Füles) és Manna néni (Supka Magdolna) sziporkázó megnyitóit is. A zeneművészek közül néhányan: Rohmann Imre zongoraművész, Haydn Vonósnégyes, Friedrich Ádám kürtművész, Geiger György trombitaművész, Marosi Éva hárfaművész, Onczay Csaba gordonkaművész, Pege Aladár nagybőgőművész. A kiállításokat a kezdetektől egészen három évvel ezelőttig Horpácsi Miklósné, a Gárdonyi Galéria tulajdonosa szervezete. Utána az intézmény igazgatója, Ruszinkóné Czermann Cecília vette át a szervezői feladatokat.

 

 

Adatbázis Dunakeszi Kölcsey Ferenc könyvtár

Közzététel időpontja: 2018. november 20. 13:07


Töretlen lelkesedéssel a művészetek mellett - videó

Horpácsi Emília a 90-es években nyitotta meg otthonában a Gárdonyi Géza Garázs Galériát. Az azonos nevű szakmunkásképző iskolában könyvtárosként dolgozott, majd nyugdíjba vonulásakor döntött a galéria létrehozásáról, melyet azóta is magánerőből tart fenn. A művészet és a pályakezdő alkotók elkötelezett támogatójaként sok -ma már ismert- művészt indított el útjára azzal, hogy lehetőséget adott számukra az első megmutatkozásra. Szeptember végén zsúfolásig megtelt a vadregényes kert: Rabb Gáborné, Mimi leheletfinomságú akvarelljeit nézhették meg a látogatók, dr. Feledy Balázs művészeti író kalauzolásával.

*

A galéria kezdetekben az iskola klubhelyiségében működött, majd átköltözött Horpácsi Emília lakásába, ahol a kert és a garázs adott otthont a szabadtéri, ill. beltéri kiállításoknak. E szokatlan helyszín dacára (?) a galéria egyre nagyobb hírnévre tett szert, és olyan művészek fordultak meg benne – messze a teljesség igénye nélkül – mint az Országház európai hírű, váci könyvkötőmestere, Váci György, Szabó Iván Munkácsy díjas szobrász-, Szász Endre grafikus-, Dániel Kornél, Losonci Lilla, Esteban Fekete, Gaál Imre, Kassai Gabriella festőművészek, Kocsis Iván fotó – és Csekovszky Árpád keramikusművészek. A megnyitók pedig – meséli a galéria tulajdonosa – kezdetektől amolyan baráti hangulatú összejövetelek voltak, performansz előadásokkal és mára legendássá vált szereplőkkel. Kállai Pál zsoké pl. gyakori szereplője volt e megnyitóknak, de hasonló színfoltot jelentett a Belső Vizuális Csoport vagy A. Kód performansza is. Horpácsi Emília – aki időközben kitanulta a tipográfia mesterségét – kezdetektől maga tervezte a meghívókat és plakátokat, valamint a későbbiekben a katalógusokat is. 

A kiállítás-rendezés hamarosan újabb profillal egészült ki, Emília ugyanis úgy vélte, kár lenne, ha ezek a pillanatok feledésbe merülnének, ezért még a 80-es években hozzáfogott, hogy részben a megnyitókon, részben a nála megforduló művészek műtermeiben riportfilmeket készítsen. Az első, Szász Endrével készült filmet több nagy galéria – köztük a Nemzeti Galéria – is megvásárolta, és archiválta az időközben eszmei értékűre duzzadt anyagot. A továbbiakban számtalan film készült. Hogy csak néhányat említsünk: Dániel Kornél festőművésszel, Szabó Iván szobrászművésszel, a karikaturista Tónióval, Kállai Pál zsokéval, a galéria baráti köréhez csatlakozó Dr. Losonci Miklós művészettörténésszel és Budai Tibor grafikus, festőművésszel. 

A filmek híre eljutott külföldre is, és a galériatulajdonos e filmek kapcsán számtalan meghívást kapott többek közt az Egyesült Államokba, Hollandiába, Írországba, Dániába és Németországba a kint élő, magyar származású művészektől – a riportfilmek bemutatására, de a filmek hazai és külföldi fesztiválokon is szerepeltek. 

 

 

DUNAKESZI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

2012. november 2., péntek 10:55

 

KI kicsoda Dunakeszin /2001

 HORPÁCSI Miklósné (Horváth Emília) pedagógus. Bp., 1938. 03.14. Szü- lei: Horváth Jenõ, Molnár Katalin. Öz- vegy, Horpácsi Miklós. Gyermeke(i): Emília, 1970. Bernadett, 1980. Felsõfokú tanulmányai: Kossuth Zsuzsa Óvónõ- képzõ Miskolc. Életút, munkahelyek: 23 évig óvónõként dolgozott Budapesten, majd Dunakeszin. Késõbb a Gárdonyi Géza Szakmunkásképzõ Iskola könyvtár- vezetõ tanára nyugdíjazásáig. A kezdemé- nyezésére megalapított Gárdonyi Géza Galériát nyugdíjas korában 1993-ban sa- ját otthonában újjáalakította. Vakok és gyengénlátók részére tapintható szobor és érme kiállításokat rendezett. 1995- a Belsõ Vizuális Csoport alapító tagja. A csepeli Kék Iskolagaléria vezetõje és a Dunakeszi Zeneiskola képzõmûvészeti ki- állításainak rendezõje volt. A Gárdonyi Géza Galériában kiállított mûvészekrõl vi- deofilmek készültek, melyeket nemzetkö- zi filmfesztiválokon is bemutattak. Fõbb mûvei: Cikkek, írások a mûvészeti neve- lésrõl. Videofilmek: Jó ló a lovam, Alag, Én pedig zsoké leszek, Antik mûvészet reneszánsza, Fr. Amadeus, Tónió, Cse- kovszky Árpádékról, Mesterség szerete- te, Belsõ hang, Szabó Gábor. Irodalom: munkásságáról írások jelentek meg a Du- nakeszi Valóság, a Vasút, a Népszabad- ság, a Vasárnapi Hírek, a Pest Megyei Hír- lap, az Új Magyarország, az Esti Hírlap, a Ludas Matyi, a Blikk, a Magyar Turf és a Dunakanyar c. lapokban. Riportot készített vele a Dunakanyar Rádió, a Kossuth Rádió, a Petõfi Rádió, a Dunakeszi TV, a Piarista Iskola Stúdiója, az MTV1 és a Duna TV.

Címe: 2120 Dunakeszi, Fillér u. 12. 


Archiv

ARCHIV

Megjelent újságcikkekből idézve


keszi valóság - A Dunakeszi városi tanács lapja - 1988 december

" A tárlat üzenete különös üzenetet nyert a szakmunkástanulok körében, mert a diákok videofilmet készitettek a mesterről munka közben. Az élmény az esztétikai ízlésfejlesztés, a befogadás öröme mellett különös értéke még a kiállításnak, hogy céltudatosan, a diákokkal együtt tervezték és kivitelezték."

Vasút - A Magyar Államvasutak üzemi lapja - 1989 december

" A Dunakeszi 201. Sz. Gárdonyi Géza Ipari Szakmunkásképző Intézet Kollégiumában Losonci Miklós művészettörténész nyitotta meg Szász Endre grafikai kiállítását. A galéria közadakozás révén tartja fenn magát, szervezi művészetet pártolórendezvényeit."

Népszabadság - szocialista napilap - 1990 november 12.

"Esteban Fekete Írországban élő művész színes fametszeteiből nyílik meg kiállítás ma délután Dunakeszin, a Gárdonyi Géza Szakközép- és Szakmunkásképző Iskola kollégiumának galériájában. A közadakozásból öt éve létesült bemutatóterem eddig többek közt Váradi Sándor és Szász Endre alkotásaival ismertette meg a helybélieket."

Vasárnapi hírek - 1990 november 18.

" Az iskolagaléria vezetője, Horpácsi Miklósné Szabó Iván szobrászművész Gárdonyi - érmét adta át azoknak, akik támogatták e fontos közművelődési tevékenységét."

Új Magyarország - kultúra - 1991 november 26.

" Losonci Lilla festőművész kiállítása látható a dunakeszi Gárdonyi Géza Szakközép- ées Szakmunkásképző Iskolában."

Esti Hirlap - 1991 november 18.

" Az Európai kitekintésű iskolagaléria, amely adományokból tartja fenn magát, ma délután 5 órakor Losonci Lilla festőművész kiállításának megnyítójára invitálja az érdeklődőket. A tárlatot Pogány Ö. Gábor nyitja meg, fellép Moldován Stefánia, Bánffy György és a dunakeszi fúvós zenekar. A galéria sajátossága, hogy a szükséges eszközöket a németalföldi festőállványoktól a festményeket megvilágító spotlámpákon át a katalógustervezésig mind mind az iskola növendékei készítik. A kiállítás rendezője Horpácsi Miklósné elmondta, hogy minden kiállító művészről alkotás közben forgatott műtermi videofelvétel is készül, melyet a szombathelyi képtár archivál."